Förbättringar inom utbildning

Utbildning är ett viktigt område som påverkar miljoner människor och bestämmer deras långsiktiga livskvalitet. Behovet av förändringsarbete och kvalitetsförbättringar inom utbildningssektorn har blivit mycket tydligt under sommaren. Problem inom undervisningen eller arbetsmiljön kan lätt hindra utvecklingen och utbildningens framtid i Sverige. Enligt SVT är det 427 högskoleutbildningar som står tomma i höst och riskerar att läggas ned på sikt. Det är svårt att urskilja mönster, men ca 13% av programmen är tomma varje år. Källa: SVT

Vägen till hållbarhet i undervisningen

Handelshögskolan i Stockholm siktar nu in sig mot hållbarhet och att bidra till samhället.

Att bidra till en hållbar utveckling i näringsliv och samhälle är vår viktigaste uppgift, både vad gäller forskning och utbildning av framtidens ledare och innovatörer, berättar rektorn Lars Strannegård.


Resultaten av den nya visionen på Handelshögskolan blev satsningar och investeringar på hållbarhetsfrågor inom forskning. Från och med hösten 2016 blir det dessutom stora förändringar i kandidatprogrammen. Här blir det fokus på problemlösning, sammanhang, analys och reflektion kring våra globala utmaningar. Dessa förändringar syftar till att förstärka utbildningen och öka medvetenheten och kunskapen om hållbarhetsfrågor.

Förändrade perspektiv på undervisning öppnar fler vägar framåt.

Ju mer komplex vår omvärld blir desto viktigare är det också att bredda perspektiven för att förstå vad som påverkar utvecklingen”, fortsätter rektorn.

Deras case är ett bra exempel på hur organisationer kan anpassa sig bättre för omvärlden.

hand-644145_1280

Är arbetsmiljön i fara?

De anställda vid Uppsala universitet mår inte bra, bekräftar Marita Kjellin, tidigare huvudskyddsombud på institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier.

Problemet kan ligga i pågående personalförhandlingar där anställda riskerar att sägas upp på grund av arbetsbrist. Samtidigt har institutionen annonserat om nya sorters tjänster som ska tillsättas. Arbetsgivaren har bedömt att bytet av personal är befogat.

Att förstå orsaken bakom dålig arbetsmiljö är första steget. Andra steget är att vidta åtgärder som kan leda till positiva förändringar för medarbetarna. Med hjälp av Arbetsmiljöverket försöker man förtydliga situationen och förklara för ledningen hur de borde hantera situationen. Förändringar i kommunikationen gentemot medarbetarna behövs antagligen för att förbättra den omedelbara arbetsmiljön.

Alternative_Energies

Det här inlägget har behandlat två olika situationer där behovet av förändring är tydligt. I det första fallet behövde Handelshögskolan anpassa sig till den nya verkligheten genom att ändra sin inställning. Förändringen i skolans vision ledde till förändringar i verksamheten.

I fallet med Uppsala universitet kommer åtgärder att vidtas med stöd från arbetsmiljöverket.

Change management är alltid aktuellt. Stora och små förändringar ger en positiv utveckling! Läs mer om hur du kan inspirera till tryggt förändringsarbete i vår blogg: Trygg förändring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s